olgita

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Boršč II

bez zemiakov

niečo viac o ňom nájdete tu

mno a keď som bola malá som ho neznášala a všetci ostatní ho zbožňovali

  • cviklu očistite, nakrájajte na rezance, ochuťte octom, pridajte olej (masť), trochu vývaru (podľa chuti), paradajkový pretlak a pomaly duste;
  • koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen) a cibuľu nakrájajte na rezance, krátko popražte;
  • hlávkovú kapustu nakrájajte na rezance (ak varíte z kyslej kapusty, tak tú najprv poduste);
  • do vriaceho vývaru dajte kapustu na 15 min;
  • pridajte udusenú cviklu, koreňovú zeleninu, cibuľu a varte 15 min;
  • pridajte suchú zápražku (vývarom rozriedená opražená múka) a ochuťte korením, dosoľte a doslaďte;
  • do hotového boršču pridajte kyslú smotanu a môžete aj zelenú vňať.

Takýto boršč pripravíte iba zo zeleniny alebo aj so zemiakmi alebo aj s mäsom (hovädzím či bravčovým či baraninou či husacinou či iba so šunkou či iba s párkovou klobásou). Mäso najprv uvarte vo vývare, potom ho nakrájajte a pri podávaní boršču najprv na taniere naložte mäso, ktoré zalejte borščom.

Čo si spomínam na časy strávené u mojej babky na Urale, tak tam mäso nakladali do porcelánových misiek, zaliali borščom a celú misku strčili do veľkej bielej horúcej domácej pece kým sa nezohrial. Babka k nemu jedávala hustú krúpovú kašu.

A hore na platni sa na samovare pripravovala závarka na čierny čaj. Ale o tom až niekedy inokedy.


| stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014