niečo viac o ňom nájdete tu
mno a keď som bola malá som ho neznášala a všetci ostatní ho zbožňovali
- cviklu očistite, nakrájajte na rezance, ochuťte octom, pridajte olej (masť), trochu vývaru (podľa chuti), paradajkový pretlak a pomaly duste;
- koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen) a cibuľu nakrájajte na rezance, krátko popražte;
- hlávkovú kapustu nakrájajte na rezance (ak varíte z kyslej kapusty, tak tú najprv poduste);
- do vriaceho vývaru dajte kapustu na 15 min;
- pridajte udusenú cviklu, koreňovú zeleninu, cibuľu a varte 15 min;
- pridajte suchú zápražku (vývarom rozriedená opražená múka) a ochuťte korením, dosoľte a doslaďte;
- do hotového boršču pridajte kyslú smotanu a môžete aj zelenú vňať.
Takýto boršč pripravíte iba zo zeleniny alebo aj so zemiakmi alebo aj s mäsom (hovädzím či bravčovým či baraninou či husacinou či iba so šunkou či iba s párkovou klobásou). Mäso najprv uvarte vo vývare, potom ho nakrájajte a pri podávaní boršču najprv na taniere naložte mäso, ktoré zalejte borščom.
Čo si spomínam na časy strávené u mojej babky na Urale, tak tam mäso nakladali do porcelánových misiek, zaliali borščom a celú misku strčili do veľkej bielej horúcej domácej pece kým sa nezohrial. Babka k nemu jedávala hustú krúpovú kašu.
A hore na platni sa na samovare pripravovala závarka na čierny čaj. Ale o tom až niekedy inokedy.
Komentáre