olgita

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Boršč

moja verzia

je spojením variantov " boršč so zemiakmi " a " moskovský boršč ". Neviem prečo sa moskovský volá práve moskovským, no pripadá mi to tak, že moskovský preto, lebo mäso bolo v Rusku vždy drahé, takže moskovský boršč vlastne znamená "drahý boršč", ktorý si v minulosti málokto mohol dovoliť. Gramáž neuvádzam, keďže ja vždy varím "od oka".

  • cviklu očistím, nakrájam na rezance, ochutím octom, osladím, pridám olej, vodu a pomaly dusím v samostatnom hrnci asi 45 min ;
  • v inom hrnci na cibuľke pražím jemne ochutené na kocky (rezance) pokrájané hovädzie mäso, dusím 15 min;
  • pridám k nemu na kocky pokrájané bravčové mäso, dusím ďaľších 15 min;
  • zalejem vodou a pridám malé údené plece, spolu sa to varí ďaľších 30 min;
  • plece vyberiem, pokrájam na rezance, odložím bokom;
  • pridám červenú kapustu pokrájanú na rezance, varím ďaľších 15 min;
  • pridám hlávkovú kapustu pokrájanú na rezance, varím ďaľších 15 min;
  • pridám zemiaky nakrájané na rezance, varím ďaľších 10 min;
  • pridám mrkvu, petržlen a kaleráb pokrájané na rezance, varím ďaľších 10 min;
  • pridám už udusenú cviklu aj s vývarom, varím ďaľších 5 min;
  • pridám opraženú cibuľku na masle, jemne zahustím múkou rozhabarkovanou vo vode, dokorením, dosolím a dosladím;
  • pridám pokrájanú údeninu, varím ďaľších 5 min;
  • odstavím minimálne na pol hodinu nech sa všetky chute vsajú do seba navzájom;
  • do hotového boršču pridávam (až na tanieri) kyslú smotanu.

Pochutnajte si pohľadom.

cvikla mäso hovädzie a bravčové kapusta červená kapusta biela zemiaky koreňová zeleninaúdenina 

Prajem príjemné varenie a dobrú chuť. Vaša Olgita.


| stály odkaz

Komentáre

  1. Chuť som teda dostala
    asi to cez víkend vyskúšam:-)
    publikované: 23.10.2008 20:27:37 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. sakra...
    ..a to som chcel ísť spať bez večere :D..
    publikované: 23.10.2008 20:27:56 | autor: J0han (e-mail, web, autorizovaný)
  3. nooo, je to mnamka
    rusalka :) dufam ze nebudes ptom nadavt, ze kolko prace si s tym borscom mala
    JOhan vazne by si bol schopny si ho teraz zacat varit :)
    publikované: 23.10.2008 20:37:11 | autor: olga (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. olgita,
    zaujimavy recept, ale sa mi zda, ze je poslovenceny :))

    vysvetlim. v pravom borsci nema byt ziadna udenina, nema tam byt ani petrzlen ani kalerab a ani cervena kapusta. tieto zlozky su tak vyrazne sami osebe, ze narusaju podstatu borscu ktorou je obycajna hlavkova kapusta a cvikla v silnom vyvare z hovadzieho a bravcoveho masa. cibulu neprazime ale davame ju celu od zaciatku varenia a potom hlavicku celu aj vyberieme. ani zaprazka ani zatrepka sa nepridava, staci ked das cast zemiakov zo zaciatku varenia aby sa rozvarili a tak zahustili borsc a dalsiu cast pridas neskor. pridavaju sa este aj rajciny ktore dodaju trosku kyslosti a zvyraznia chut cvikly. z korenin je velmi dobry bobkovy list ktory tomu doda aromu a nove korenie orkem cierneho. cukor sa nepridava vobec.
    milujem borsc prave preto, ze je zdravy a prospieva dobrej nalade a traveniu. je vyborny najma v zime - zasyti, osviezi, nelezi dlho v zaludku a je chutnucky :))
    publikované: 23.10.2008 20:46:34 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. :)) Olgita dík za nápad
    raz to určite vyskúšam ,ale teraz cviklu nevidím nikde
    publikované: 23.10.2008 20:48:00 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Recept vyzerá super
    tiež sa mi zdá, že miesto zahustenia múkou, sa môže zahustiť postrúhanými zemiakmi,..ale v každom prípade mám v sobotu, čo variť, dík za inšpiráciu :-) O_ô
    publikované: 23.10.2008 21:06:45 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  7. ránko a dobrú chuť ;)
    publikované: 23.10.2008 21:25:54 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. kordelia :)
    je toooolko sposobov varenia borscu :) tukni si na odkazy v tomto clanku :) pochopis, co som tymto receptom chcela povedat
    iris :) raz ju najdes urcite
    dere :) zahustenie je iba velmi velmi jemne, ja do rozhabarkovanej muky pridavam korenie a to sa spolu s mukou dostane "aj na dno"
    teiduch, nuz tak teda dobru noc :)
    publikované: 23.10.2008 22:04:29 | autor: olga (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. mňam
    mňam mňam boršču akéhokoľvek, koľkokoľvek vždy...
    ani ja nezahusťujem a dávam len mrkvu a zemiaky :) okrem cvikle a kapusty..
    a bratranec, ktorý mal mamu Moskovčanku, mi poradil vymačkať citrón do šľahačkovej smotany..zhustne a má božskú chuť :)
    publikované: 23.10.2008 23:15:08 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  10. :))
    ja som iba pridala svoju verziu, domaci borsc, ktory milujem odmalicka. a vraj kolko ludi, tolko chuti ;) :)) idem sa s tebou lepsie zoznamit, olga ;)
    publikované: 23.10.2008 23:18:23 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. toto
    som este nejedol :)
    publikované: 24.10.2008 06:25:48 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014