olgita

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jozef Urban

som si spomenula na Jožka Urbana

Jožko UrbanPoznala som ho, tak trošku, máličko a vôbec sa tým nechcem chváliť. Chodil s mojím bratom do D-triedy na Gymnáziu Šrobárova v Košiciach.

Ja som vždy bola iba mladšia sestra svojho brata, preto sa mi každý z bratovych spolužiakov zdravil spôsobom: "á, Suvákova sestra ...". A takto som sa zdravila aj s Jožkom.

Pár-krát sme sa stretli vo vlaku, keď Jožko cestoval do školy v Bratislave a ja do prípravky v Banskej Štiavnici. Keď si na neho spomeniem, tak sa mi v hlave stále vybavia jeho polodlhé tmavé vlasy a dolná pera - mäsitá a väčne popraskaná.

Nechápala som, prečo som si na neho spomenula práve koncom novembra a tak som začala hľadať informácie. 29.november je dňom jeho narodenia.

Jožko Urban

Narodil sa 29.novembra 1964 v Košiciach. Na gymnáziu Šrobárova v Košiciach v roku 1983 zmaturoval. Vzdelanie získaval na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave. Študoval odbor ekonomika zahraničného obchodu. V rokoch 1988–1989 pracoval ako redaktor časopisu Literárny týždenník, neskôr bol tiež šéfredaktorom literárneho mesačníka Dotyky, šéfredaktorom týždenníka Mladé rozlety a riaditeľom galérie Bibiana, potom sa presťahoval do Zvolena. Tragicky zahynul dňa 28.apríla 1999 pri autonehode pri Zvolene.

Debutoval básnickou zbierkou „Malý zúrivý Robinson“ v roku 1985, za ktorú získal Cenu Ivana Kraska. V 2.polovici 80.rokov, kedy pôsobil ako šéfredaktor časopisu Dotyky, ho oslovil na textársku spoluprácu spevák Miroslav Žbirka. Medzi ich prvé spoločné hity patrila pesnička Len s ňou. Podpísal sa tiež pod zabudnutý hit skupiny Broken Heart "Neplač" a megahit skupiny Money Factor "Vráť trochu lásky medzi nás", na albume Petra Lipu "Naspäť na stromy" má okrem titulnej piesne na konte aj nezabudnuteľný Caracas. Počas svojej textárskej kariéry spolupracoval s mnohými slovenskými interpretmi. Sú medzi nimi aj Beata Dubasová, Marcel Palonder, Oľga Záblacká, Vašo Patejdl, skupiny Money Factor, Dorian Gray, Broken Heart alebo Elán. Je autorom libreta k pôvodnému slovenskému muzikálu Kráľ Dávid. Autorsky sa podieľal aj na soundtracku k tretiemu pokračovaniu filmovej série Fontána pre Zuzanu, na ktorom nájdeme aj kultovú pieseň v podaní Joža Ráža "Voda čo ma drží nad vodou".

Poézia:
1985 - Malý zúrivý Robinson; 1988 - Hluchonemá hudba; 1992 - Kniha polomŕtvych; 1996 - Snežienky a biblie; 2001 - Dnes nie je Mikuláša.

Eseje.
1999 - Utrpenie mladého poeta; 2001 - Blízko, ale čoraz ďalej: úvahy a reportáže.

Tvorba pre deti a mládež:
1995 - Dobrodružstvá Vranky Danky.

Knižné vydania textov piesní:
1990 - Výstrel z motyky (spoluautori Maroš Bančej a Ján Litvák); 2000 - Voda, čo nás drží nad vodou.

Dráma:
1990 - Poznáme svojich ľudí, rozhlasová hra.

 ...spomienky/Zuzana Navarová     ...spomienky/Unicornio


spomienky | stály odkaz

Komentáre

  1. hm, milá a pekná spomienka...
    publikované: 17.12.2006 17:19:24 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014