olgita

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Samuelito

keď mal Samko 3 roky vedel čítať ako "dospelý človek"

samuelitoVeru. Nevymýšľam si.

Boli sme z toho veľmi prekvapení. A keď sa so Samkom stretli tí, čo mi neverili, ihneď mu dávali niečo prečítať, aby sa presvedčili, či neklamem.

A neklamala som.

Je to jedna z vecí, ktorá mu ide veľmi dobre. A to nehovorím o práci s počítačom. To tromfne aj môjho manžela.

Žiaľ táto schopnosť mu ponížila jeho sociálne správanie, ktorému sme ho museli doslova učiť. Boli časy, keď sa s nikým cudzím nerozprával, nehral sa s deťmi, pretože stále rozprával o "niečom svojom", čomu sme rozumeli iba my - jeho najbližší.

Pani psychologička povedala, že ak budem o ňom hovoriť, že má "autistické prejavy", že mu to iba pomôže, pretože ľudia sa naňho začnú pozerať "ináč".

Potvrdenie o tom, že je autista nižšieho stupňa nemáme. Avšak s autistickými prejavmi sa trápime aj tak.

Táto zvláštna diagnóza je pre veľa ľudí nepochopiteľná a ani odborníci ju často neurčia na prvý raz.

Autizmus je závažná porucha pychického vývinu, ktorá postihuje kvalitu komunikácie a spolužitia, s prítomnosťou obmedzených, stereotypne sa opakujúcich záujmov a aktivít. Autistické dieťa má problém s chápaním okolitého sveta, významu vecí a javov, pričom často sú to deti inteligentné.

Autizmus je postihnutie, ktoré zabraňuje nadväzovať kontakty s inými ľuďmi. Život je pre autistov chaosom, pravidlá si vytvárajú sami, pričom ich logike rozumejú len oni. Dieťa sa stereotypne správa, má obmedzené záujmy a aktivity. Neznáša zmeny, kvalita jeho komunikácie je silne narušená. Chýba mu tvorivosť pri hre, jeho správanie sprevádza hnev, agresivita a sebazraňovanie. Sú to prejavy obrany a získavania bezpečia voči okolitému svetu. Prejavy autizmu tak spôsobujú stres rodine i širokému okoliu.

            

| stály odkaz

Komentáre

  1. hm, zaujímalo by, aké sú príčiny autizmu...
    vieš o nich niečo? je to podmienený genetický? sociálne? či kombináciou oboch vplyvov?
    publikované: 01.12.2006 17:48:32 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ahoj HOGOFOGO
    ... ja nie som znalec, fakt, z mojich skromnych vedomosti o tejto diagnoze mozem povedat tolko:
    podla dlhorocne ziskavanych skusenosti sa konstatuje, ze taketo spravanie je sposobene dysfunkciou (narusenou funkciou) mozgu. Poskodene su hlavne oblasti, ktorymi sa ovplyvnuje hlavne socialne vplyvanie, komunikacia a predstavivost. Este neboli identifikovane oblasti mozgu, ktore maju vplyv na tieto socialne sfery.
    Na autisticke poruchy mozgu pred, pocas a po narodeni dietata moze vlyvat rubeola matky alebo nedostatok kyslika pri porode alebo tuberozna skleroza alebo zapal mozgu napr. pri osypkach alebo ciernom kasli.

    Chcem povedat este tolko, ze som sa intuitivne zamerala na zlepsovanie socialneho spravania sa mojho syna a nie na zvysovanie jeho inteligencie (a to od chvile, ked som po navsteve pedopsychiatra zistila, ze mi vobec nevie povedat, ako mam Samka vychovavat)
    publikované: 01.12.2006 22:46:10 | autor: osuvakova (e-mail, web, autorizovaný)
  3. čítala som o tom
    deti, ktoré diagnózou spadajú do autistického spektra (spoločným menovateľom je emociálno-sociálny deficit)myslia a cítia inak, nedokážu sa vcítiť do situácie iného človeka, nemajú také intuitívne a asociatívne myslenie ako my, to spôsobuje ich dobrovoľnú izoláciu...písala o tom mamička takéhoto chlapčeka pani Michaela Martinková v časopise Kritika a Kontext (č. 31, článok "Chlapec, ktorý myslí v obrazoch a vyjadruje sa kresbami"), ktorá učila syna, ako sa má chovať v určitých situáciách...kedy sa má smiať a kedy vyjadriť súcit...keď sa napríklad mama udrela, Matej dostal záchvat smiechu, pretože to, ako sa mama prejavovala, aké vydávala zvuky a ako sa tvárila, mu pripadali smiešne....ak sa o tom nemáte s kým porozprávať, myslím, že by sa dalo s touto pani skontaktovať, ale možno máte spoločnosť ľudí, ktorí sa o to zaujímajú, držím palce:) a pozdravujem Samuelita
    publikované: 01.12.2006 23:09:04 | autor: dia (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Oľga, podľa toho, čo sama píšeš o Samkovi...
    mám silný dojem, že tvoj intuitívny prístup je skvelý, lepší hádam ani nemôže byť, si nesmierne citlivá, milujúca matka, a čoho lepšieho sa môže dieťatu dostať než starostlivosti a lásky takejto matky?
    publikované: 01.12.2006 23:14:27 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  5. všetkým
    ďakujem za podporu a pozdravy

    Každé dieťa je individuálne - to je jasné, každá mama takéhoto dieťaťa má s tým vlastné skúsenosti, nie každá takáto mama sa dokáže dívať na trápenie takejto inej mamy, nie každá takáto mama sa chce podeliť o svoje starosti s okolitým svetom, ale ja to cítim tak, že treba o tejto "starosti" rozprávať a nepriamo navigovať rodičov s takýmito starosťami.

    Myslím si, že Samko na tom vôbec nie je tak zle - už sa začal "zaraďovať do spoločnosti".

    A pri tomto jeho "tvarovaní" mi veľmi pomohol rešpekt voči dospelej osobe a tzv. "odmeňovací spôsob" (keď niečo spravíš, niečo dostaneš - nie sladkosť, ale vec do zbierky). Ja tomuto spôsobu hovorím "vydierací" (niečo za niečo). Odkedy chodí do školy motivuje ho zbieranie pochvál - v škole sú to pochvaly v tvare "nakreslené srdiečko" od učiteľky do zošita alebo pečiatky s pochvalou a doma sú to "červené, ale aj čierne bodíky".
    publikované: 02.12.2006 00:06:18 | autor: osuvakova (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Samko
    ma stastie, ze ma okolo seba ludi, ktorym na nom zalezi, to je asi najdolezitejsie :)
    publikované: 02.12.2006 07:33:44 | autor: essence (e-mail, web, autorizovaný)
  7. máme podobného syna
    Pred pár týždňami mi vyšla kniha o špecifikách vývinu, o problémoch a ich riešeniach našeho intelektovo nadaného autistu, kde ukazujem autizmus ako iné myslenie, vnímanie a cítenie. V prípade záujmu sa kniha dá objednať vo vydavateľstve:

    http://www.vydavatelstvo-europa.sk/index.php?PageID=30

    Matej je na tom teraz výborne, jeho zmysel pre spravodlivosť je dokonca omnoho silnejší ako u väčšiny rovesníkov. Keď sa pozriem 5 rokov dozadu, zdá sa mi neuveriteľné, čo sa doposiaľ podarilo. Svoje poznámky som vo forme poznámok vydala na žiadosť odborníkov a hlavne preto, že v časoch, keď mal syn 3-5 rokov, by som podobnú knihu "vyvážila zlatom". Ak by Vás niečo zaujímalo, ozvite sa mi na mail. Zdravím a želám veľa radosti z pokrokov so synčekom.
    publikované: 14.12.2006 20:25:37 | autor: Michaela Martinková (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. hogofogo
    Podľa všetkého je autizmus determinovaný do podstatnej miery genetikou. Dokázalo sa to už opakovane porovnávaním výskytu autizmu medzi homozygotnými a heterozygotnými dvojčatami. "Podozrivá" je predovšetkých prenatálna hladina testosterónu v istom kritickom období vývinu mozgu dieťatka. Samozrejme, sú aj výnimky, kedy je príčinou autizmu nejaké pôrodné či popôrodné poškodenie oblasti mozgu, zodpovednej za socialitu. Domnievam sa, že počas nasledujúcich rokov sa bude diskusia okolo autizmu uberať smerom dilemy: ide primárne o poruchu, alebo odlišnosť?
    publikované: 15.12.2006 19:02:56 | autor: Michaela Martinková (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Michaela, vďaka za info o príčinách autizmu...
    i za tip a link na tvoju knihu, upozorním na ňu aj svojich známych. :)
    publikované: 15.12.2006 19:13:10 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  10. ja som tiež
    čítala od troch, resp. v troch som sa začala učiť, v 3,5 som už normálne čítala. našťastie to nemalo dopad na nič iné.
    Prajem Vám veľa šťastia, trpezlivosti a lásky.
    publikované: 01.02.2007 15:38:53 | autor: malazaba (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. žabka vitaj
    ďakujem

    a prečo si sa začala učiť čítať v 3 rokoch? sama od seba?

    publikované: 01.02.2007 17:45:23 | autor: osuvakova (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014