olgita

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Informovanosť o autizme

2. apríl

Svetový deň informovanosti o autizme


Dňa 18. decembra 2007 Valné zhromaždenie OSN schválilo uznesenie 62/139 o Svetovom dni informovanosti o autizme (World Autism Awareness Day), ktorým vyzýva členské štáty OSN prijímať opatrenia, aby narastalo povedomie o autizme v celej spoločnosti, podporovanie včasného diagnostikovania autizmu, ako aj včasného behaviorálneho zásahu.


Uznesenie stanovilo Svetový deň informovanosti o autizme každoročne na 2. apríl s cieľom upriamiť pozornosť na túto narastajúcu globálnu zdravotnú krízu.


Autizmus ovplyvňuje všetkých ľudí bez ohľadu na rasu, náboženstvo, socioekonomické postavenie, alebo geografickú polohu. Napr. výskyt autizmu v USA podľa posledných štatistických prieskumov je jeden človek zo 150 ľudí a jeden chlapec na 94 narodených chlapcov, pričom výskyt autizmu narastá na celom svete.

SPOSA-K

 Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom SPOSA-K a Občianske združenie Nádej pre autistov sa podieľajú na vytvorení jedinečného autistického centra Rubikon n.o. v rámci regiónu východného Slovenska, ktorého činnosť začne v septembri 2008.


Cieľom Autistického centra Rubikon bude zabezpečenie celoživotnej starostlivosti a služieb pre občanov s autizmom a ich rodinám.

V AC Rubikon bude viacero subjektov (špeciálna MŠ, špeciálna ZŠ, praktická škola, chránené bývanie, denný stacionár, rehabilitačné stredisko, zdravotná rehabilitácia, školská družina a školská jedáleň, mimoškolské aktivity ktoré by mali byť zamerané na rôzne terapie pomáhajúce pri rozvoji autistov, napr.: arteterapia, muzikoterapia, kanisterapia hipoterapia, ergoterapia, fyzioterapia...). Zároveň sa v centre bude poskytovať aj poradenská, konzultačná, lektorská činnosť a spolupraca s lekármi tých medicínskych odborov, ktoré súvisia s diagnózou autizmu.


Pomôžte nám rozbehnúť projekt „ Otvorme dvere autistom a ich rodinám“a podieľať sa na zriadení AC Rubikon , pomôžte zmierniť následky postihu všetkým autistom a ich rodinám v ich ťažkom, vo väčšine prípadov celoživotnom trápení.

KONTAKT:

Autistické centrum Rubikon, n.o.
Myslavská 401
040 16 Košice – Myslava

Mobil: 0905294937

Číslo účtu:2625722918/1100
IČO: 35582723
DIČ: 2022426824

Danná informácia je zverejnená so súhlasom občianskeho združenia OZ Nádej pre autistov


| stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014