olgita

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Smer východ 3

Úplne prvý dojem

Začiatok cesty
Cestovanie a rátanie

     V lietadle sme dostali veľmi dôležitý dokument. Volá sa emigracionnaja bumažka (migračné potvrdenie). Škoda, že som si ten papierik neodfotila. Je to potvrdenie vytlačené na tenúčkom papieri o veľkosti A6. Pozostáva z dvoch častí. Ľavá strana sa týka vstupu na územie Ruska a pravá strana sa týka výjazdu z územia Ruska. Prvú časť nám odtrhli počas vstupnej pasovej kontroly. Druhú časť sme si museli dať potvrdiť na mieste určenia, ktoré bolo uvedené na pozvánke, ktorú sme dostali od naších príbuzných a odovzdať ju pri odchode z Ruska. Ak by sme dané potvrdenie nemali opečiatkované, potom by nás možno ani nepustili domov. Preto vravím, že je veľmi dôležitá.

     Prileteli sme za tmy. Na letisko Sheremetyevo. Všetko bolo osvetlené a na perách nám pohrával ľahký úsmev. Tak už sme tu. Nastúpili sme do letištného autobusu, s ktorým nás doviezli na Terminál 2. Východ bol iba cez Pasovú kontrolu. Letisko v tejto dobe práve prerábajú a lietadlá pristávajú každú chvíľu, takže si viete predstaviť množstvo ľudí, čo nás navigovalo, kade máme ísť. Rýchlym tempom, aby v rade na kontrole stáli čo najkratšie. Moja kamarátka, ktorá býva v Moskve, mi povedala, že ak spolu s naším lietadlom pristane lietadlo z Vietnamu, tak budeme čakať veľmi dlho, pretože Vietnamci si tie "migračné potvrdenia", ktoré som spomínala vyššie, vypĺňajú až počas pasovej kontroly. Mali sme šťastie, pred nami stálo iba 6 Vietnamok a niekoľko Rusov, takže to šlo rýchlo. Asi tak 40 min. Naozaj rýchlo, keďže Rusov nekontrolujú iba elektronicky zoskenujú ich pas a vizuálne skontrolujú fotku.

     Ešte stále som nemala žiadny pocit, ešte stále sme boli niekde, kde je plno ľudí a samé kufre. Mama prešla kontrolou ako prvá a ihneď sa rozbehla, lebo zbadala jej kufor. A rýchlo hľadala môj. Veľmi sa bála, že nám niekto kufre zoberie, lebo to sa tam vraj stáva často. A mama mala v kufri štangu salámy a oštiepkové syry a slivovičku a borovičku a uznajte, že toto sa stratiť nesmie.

     A tak sme sa vybrali k východu. Ešte stále v zóne pasovej kontroly sme hľadali Zmenáreň. Našli sme ju a po zistení kurzu sme zostali stáť s otvorenými ústami. Vraj 1 € = 29 RUB. Ale v skutočnom svete, podľa internetu, bol kurz 1 € za približne 35 RUB. Taký rozdiel? V Moskve je všetko možné. Tak som pristúpila k okienku a pýtam sa po rusky, či je to naozaj pravda, že len tak málo stojí 1 €. A znovu som zostala stáť s otvorenými ústami, keď mi pani za okienkom pošepky vraví: "Идите дальше в зал, там курс по выше.", to akože: Choďte ďalej do haly, tam je kurz vyšší. Normálne sa mi zdalo, že som ju asi nepochopila a opýtala som sa ešte raz, že čo vraví. A milá pani mi napísala na papierik to, čo mi predtým povedala ústne. Tak som sa poďakovala. Vyšli sme zo zóny pasovej kontroly, našli prvú zmenáreň a zmenili sme 1 € za 34,40 RUB.

     Ale to ešte stále nebol ten prvý dojem z Ruska. To bola iba prvá skúsenosť. No, ale o dojme a ďaľších skúsenostiach si povieme nabudúce.

 

Pokračovanie


takto | stály odkaz

Komentáre

  1. Olgita...
    teda vyzdobení sú krásne... (-:
    publikované: 17.12.2008 23:27:58 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  2. lasky, ach ano, to su
    publikované: 17.12.2008 23:30:43 | autor: olga (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Tá vianočná výzdoba je parádna
    Nuž, teším sa ďalej...
    publikované: 18.12.2008 07:01:12 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Som na to veľmi
    a netrpezlivo zvedavá :)
    publikované: 18.12.2008 07:11:39 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  5. len same dobre spravy
    :)) ale napinas nas, po troske vydelujes :) zaujimava kombinacia - jazz a kazino :) pavucinkova vyzdoba sa mi velmi paci :)
    publikované: 18.12.2008 07:13:27 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. viac
    foto v clanku by to chcelo :)
    publikované: 18.12.2008 07:58:36 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  7. ránko...registrujem stále ;)
    publikované: 18.12.2008 08:09:05 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. tiež registrujem, a čítam ďalej :-) no ... doháňam ;-)
    publikované: 24.12.2008 08:33:27 | autor: sagi (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014