olgita

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nessebar

Bulharsko

Stará časť mesta je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Rozprestiera sa na poloostrove. S pevninou je spojený úzkou šijou o niečo širšou ako dvojprúdová cesta.

Stará časť má krivoľaké a kameňmi dláždené uličky. Domy sú vraj typicky balkánske alebo čiernomorské, to znamená, že dolná časť je kamenná, horná časť je drevenná a vysunutá nad úzke kamenné uličky. Dolu sa ukladalo pracovné náradie, niekedy tam bývali aj sluhovia. Hore bývali majitelia domu a ich hostia.

Veľmi cenné sú kostoly, ukážky byzantskej architektúry, mestské hradby z byzantského obdobia, hradby z gréckeho panovania.

 

Fotos 3,4,5 - Kostol Sv. Ivana Aliturgeta (XIV st.) - aliturgetos znamená nevysvätený, lebo podľa povesti ho nevysvätili a ani sa nepoužíval ako kultová budova, podlaha bola pokrytá mozaikou štvorcov z bieleho, čeveného a zeleného mramoru. Pod kostolom bolo postavené divadlo/amfiteáter.

Foto 9 - Kostol Sv. Sofie - Stará Metropolie (V-VI st.) - veľmi pekne zachovaný, bolo to miesto, kde sa debatovalo o náboženských a spoločenských otázkach.

Fotos 10,18 - Kostol Sv. Paraskevy (XIII st.) - má bohato vyzdobenú fasádu, tvoria ju hlavne zabudované keramické misky, z diaľky sa tieto ozdôbky peke lesknú na slnku.

Foto 14 - Kostol Sv. Bohorodičky (r. 1884) - dodnes pôsobiaci chrám.

Foto 16 - pozostatky rímskych kúpeľov (V-VI st.) - pozostávali z predsiene, centrálnej haly a miestností s bazénmi. Vnútorné steny boli obložené mramorom. Voda sa napúšťala podzemnou kanalizáciou.

Foto 20 - Kostol Kristusa Pantokrátora (XIII - XIV st.) - vraj je najlepšie zachovanou budovou v meste, veľmi pekné efekty vytvára hlavne kontrast medzi bielymi kameňmi a červenými tehlami a keramickými miskami. 

 Pomorie (Bulharsko)


takto | stály odkaz

Komentáre

  1. Olgita, nádherné fotografie
    tie stavby sú naozaj hodné pamäti, skvelé architektonické pozostaky, idem nakuknúť ešte na to Pomorie :-)))
    publikované: 25.07.2009 22:17:55 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ahoj Oľa
    spomienky si vyvolala . ďakujem . typické zábery si vybrala .
    publikované: 25.07.2009 22:36:54 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  3. pekne, osviezujuce
    ô
    publikované: 25.07.2009 22:53:30 | autor: cokomilka bookzinova (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Ránko,paráda k raňajkám ;)
    publikované: 26.07.2009 06:40:01 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  5. jj, fajnové :-)
    publikované: 26.07.2009 06:57:50 | autor: sagi (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014